
March 17, 2022 
 
Via email:  Joy.Lindo@doh.nj.gov 
 
 
Ms. Joy L. Lindo  
Office of Legal and Regulatory Compliance 
New Jersey Department of Health 
55 North Willow Street 
Trenton, NJ 08618 
 
Re:  Query Related to New Jersey Public Law 454 (AB 4253) of 2021.  
 
Dear Director Lindo: 
 
On behalf of the New Jersey Society of Pathologists (NJSP), I am writing to request clarification regarding 
ambiguous and potentially conflicting provisions in New Jersey Public Law 454 (AB 4253) of 2021.  To clarify 
clinical laboratory compliance with implementation of the law, we pose the following question:   
 

Question:  Can a pathologist or other laboratory personnel, as an authorized user, in a clinical 
laboratory that receives a patient specimen without the presence of the patient, input into a 
laboratory information system (LIS) available, medically relevant demographic information, when 
other information relating to gender identity, sexual orientation, and race/ethnic information is not 
obtained or transmitted by the ordering physician who took the patient specimen at another 
location?  

 
NJSP is concerned that the law could be misconstrued by laboratory information system vendors and 
information technology administrators to establish and require a software lockout feature that denies an 
"authorized user," including the patient's pathologist responsible for a medical diagnosis, from entering 
"demographic information" that is available to the laboratory ( including, i.e., age, biological sex, primary 
language and relevant clinical medical history)  "unless a patient’s gender identity, sexual orientation, and 
racial and ethnic information is recorded." (Section 3) 
 
Notwithstanding the verbiage cited above, other provisions clearly affirm that no such lockout provision is 
contemplated, as the statute expressly recognizes when a clinical laboratory possesses a patient specimen 
"without the presence of a patient" that the clinical laboratory "shall not be responsible for recording and 
reporting the patient’s gender identity, sexual orientation, and racial and ethnic information."  See 
excerpted section as follows: 
 

Section: 2. a. (1) A clinical laboratory shall electronically record the race, ethnicity, sexual orientation, 
and gender identity of each patient who presents with a non-electronic order for testing at a clinical 
laboratory patient service center. If a clinical laboratory processes a specimen without the presence 
of a patient the clinical laboratory shall not be responsible for recording and reporting the 
patient’s gender identity, sexual orientation, and racial and ethnic information. 
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The law also makes clear that: "Nothing in this act shall be construed to compel a patient to disclose the 
patient’s race, ethnicity, sexual orientation, or gender identity to a clinical laboratory, health care provider, or 
any other entity." The law adequately provides an option for a clinical laboratory to select “does not wish to 
disclose” for race, ethnicity, sexual orientation, and gender identity to account for a patient’s nondisclosure 
of demographic information. (Section 2 (a)(1) 2-4).  
 
The law provides that the Commissioner of Health may “modify, by regulation, the race, ethnicity, sexual 
orientation, and gender identity selections provided in subsection a. of this section as appropriate or 
pursuant to federal requirements.” (Section 4(e)).  
 
We encourage the Department of Health to provide an additional option, such as “not available/applicable” 
for clinical laboratories to select in the laboratory information system when a patient’s demographic data is 
not made available for entry or is missing per the transmittal from the ordering physician.  
 
In response to the question, we posed in this correspondence, we seek to obtain needed clarification to 
ensure that pathologist medical practice is not impaired by erroneous information technology 
implementation of any lockout feature that would deny supervising or diagnosing pathologists, and other 
laboratory personnel, the ability to enter known demographic information for patients in situations where 
other information regarding the patient is unavailable.  
 
We do not believe that the law was constructed with the intent to block the medically appropriate data entry 
of known demographic patient information, but we want to preclude, in advance, such scenarios that would 
be erroneously premised upon a misconstrued application of the law.   
 
We look forward to receiving this clarification in response to our question so that we can disseminate it in 
advance of the law's effective date.  Thank you for your courtesies and consideration of this request. 
 
Sincerely,   
 
 
 
Valerie A. Fitzhugh, MD 
President, New Jersey Society of Pathologists 
 
 
 
 
cc:  Barry R. Ziman, Director Legislation and Political Action, College of American Pathologists 
 
 
 


